KEEP CALM AND WALK THE DOG

28-04-2023 16:00
KEEP CALM AND WALK THE DOG
Yürüyüş köpeklerin olmazsa olmazı. Hem fiziksel hem de beyinlerine en iyi jimnastik. Biz artık çok uzun uzun yürümüyoruz, yaş icabı yoruluyoruz birazcık. Yaşını aldığı için Frisbee ile yürüyüş biraz mehter takımı gibi oluyor daha ziyade dura dura ileri geri % 80 koklamakla geçiyor. Gençlerle ise bir sağa bir sola koşar adım, çek çekiştir bir stres konusu olabiliyor, yan, Frisbee bebekken öyle oldu. Tasma terbiyesi çok önemli. Bu da uğraş, eğitim isteyen bir konu, tıpkı, tuvalet eğitimi gibi. Biz nasıl yaptık paylaşmak istedik.Yürüyüş çok basit bir şey gibi görünse de aslında bayağı bir eğitim ve pratik gerektiren bir konu. Burada eğitilen sen oluyorsun, köpeğin sadece seni takip ediyor. 

En öne çıkan challange; köpek sizi yürütüyor siz köpeği değil. Köpek önde nereye isterse oraya gidiyor, hatta güçlü kuvvetli bir köpekse seni Usain Bolt gibi koşturuyor.
Bir diğeri, her diğer canlıya atlıyor zıplıyor ve sen mani olmuyorsun.

Bunların hepsi çok yanlış. Çünkü ona bu ekibin lideri sensin, sen ne istersen o olur mesajı veriyorsun. Sonra ondan gel, git, otur dediğinde seni dinlemesini bekliyorsun. 

Doğru yürüyüş şöyle olmalı: Köpek yanında olmalı, önünüzde değil.
Örneğin: Tasmanın tutma ucu sol elinde, köpek sağ tarafında, sağ elin de tasmanın ortasına yakın bir bir yerde olması en ideal tutuş şekli. Böylece hem daha emniyetli hem de daha kontrollü bir yürüyüş sağlanır. Yürüyüşün kontrolünü almak için eğitimin ilk başlarında 15 adımda biz Frisbee ile dur bekle komutlarını çalıştık. O çılgın enerjisini dengelemek için ideal bir çözüm. Eğer ilgisi çok dağılmışsa dur bekle falan hikaye kalıyorsa mesela başka bir köpek kediye odaklandıysa o zaman şııış diye bir ses çıkarıp, hatta yetmiyorsa, köpeğin yan tarafından parmaklarınla dürterek dikkatini dağıtabilirsin. 

Önemli bir konu da lütfen ama lütfen şu 3 mt uzayan kısalan flex tasmaları kullanmayın. Çok ciddi kazalar, yaralanmalara sebep oluyor özellikle şehir içinde trafik yoğun yerlerde. 

Bir de  bahsetmeden geçemeyeceğim bir konu: kendisi değil de evdeki yardımcılara yürütülen köpekler. Köpekle uğraşmak istemiyorsanız, sevmiyorsanız niye sahiplendiniz? Yürüyüş bir köpeğin sahibi ile en iyi iletişim kurma şeklidir. Detaylara girmem uzun sürer ama sen yürütmüyorsan, o çocuk senin değildir. Ayrıca nasıl güvenip veriyorsunuz o canları başkasının ellerine? Tüm yol boyunca ya facetime ya da facebook yapan ve köpek gezdirdiğini bile unutan birisi ile köpeğiniz ne kadar güvende olabilir. 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.