ARKADAŞLAR ARASINDA

28-04-2023 14:40
ARKADAŞLAR ARASINDA

Bazı köpeklere vardır, kurdu, kuşu, çiceği, böceği, herkesle anlaşır; bazıları seçicidir, küçük olacak, dişi olacak, sakin olacak, tanıdık olacak. Bazılarımı annem, babam değilsen yanıma gelmeyi aklına bile getirme der...

Frisbee ergenlik yıllarında, yaşının verdiği heyecanla herkese gidip koklayarak tanışmak isterdi. Yılların getirdiği olgunlukla artık uzaktan sadece naaber diyip geçiyor. Kedilere saygılıdır; 1 mt mesafe bırakmaya dikkat eder, karşısına çıkıyorsa yol verir. Aşırı hareketli gençlere hiç enerjisi yok. 

12 senede arkadaşlar konusunda edindiğimiz tecrübe: herkese saygılı ve mesafeli olunmalı. İnsanlarda olduğu gibi ;)

Oynamak sosyalleşmek tabii ki onların da hakkı, hatta olmalı ama bazı noktalara dikkat edilmeli. Köpek dostlarla, ailesi olan veya olmayan her zaman temkinli olunmalıdır. Karşı tarafın huyunu, o anki enerjisini bilemezsiniz. Ailesini veya bulunduğu bölgeyi korumak isteyebilir. Enerjileri uyuşmayabilir, fazla gelebilir, rahatsız olabilir. Hatta tanıdığınız bir köpekse bile gezdirme tasmasında iken yaklaşmalılar hele hele sahibine sormadan ASLA. Sizin enerjiniz ve tasmayı kontrol etmek için yaptığınız bir hareket onda farklı bir komut algısı da oluşturabilir. Geriye çekmeye çalıştığınızda mesela atağa geçmesi gerektiğini düşünebilir.


Eve yeni bir köpek arkadaşı gelecekse yine bir anda evde aynı ortamda olmamalılar. Öncesinde 5dk bile olsa kısa bir yürüyüşle enerjileri aynı seviyeye gelmeli, ev dışında bir yerde birbirlerine alışmaları sağlanmalı. 

Belki hayır, yaklaşmayın dediğinizde size 'ne sinir' diyebilirler (içlerinden tabi :P) ama sonrasında üzülmekten çok daha iyidir. Peki nerde oynayacak bu çocuklar? Parklarda oynayabilirler ama yine gezdirme tasması olmadan. Ve çocuğunuzun huyunu suyunu en iyi siz bilirsiniz, eğer içe dönükse ve diğer köpeklerden haz etmiyorsa zorlamamalı ve parklarda dikkatli olunmalı, bir canlının sorumluğununun alındığına dikkat edilmeli. 

Sosyalleşme de, tuvalet terbiyesi gibi öğrenilen bir şey. Mesela Amerika'da köpekleri insanlara ve diğer canlılara alıştırmak için daha bebekken metro istasyonlarına götürüyorlar ki insanlarla olan hayata alıaşbilsinler ve sizinle rahat rahat stres olmadan hareket edebilsinler. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.